Resultaten

 

Het Koploperproject levert voor de deelnemers veel voordeel op, zoals:

  • een degelijke nulmeting: wat doen we al goed en wat kan er beter?

  • ideeën voor de verbetering van zowel de bedrijfsvoering als de product- en dienstverlening

  • kostenbesparingen op onder meer energie, afval en mobiliteit

  • positieve publiciteit en daardoor vaak ook nieuwe klanten

  • meer betrokkenheid van de medewerkers

  • een andere, frisse kijk op de organisatie

  • uitbreiding van het netwerk en samenwerking met andere bedrijven in de regio

 

Lerend netwerken

 

Het Koploperproject is in eerste instantie gericht op MKB bedrijven. Naast deelnemende gemeenten doen o.a. 12 zorginstellingen, onderwijsinstellingen en woningcoöperaties mee. Zo ontstaan er lerende netwerken waarin de deelnemers kennis en kunde met elkaar ontwikkelen, delen en toepassen.

 

Groningen

 

Begin 2015 is in Oost-Groningen , in navolging van de provincie Friesland, het eerste Koploperproject van start gegaan. De kick-off bijeenkomst werd gehouden op vrijdagmiddag 23 januari in Gasterij Natuurlijk Smeerling in Smeerling.

 

Samenwerkingspartners

 

Het Koploperproject in Oost-Groningen wordt uitgevoerd door een consortium, bestaande uit NoordBaak, Circulair Actief, ReinAdvies en DZyzzion. Zo wordt gebruik gemaakt van de ervaringen in Friesland, maar tegelijkertijd een eigen Groningse invulling gegeven aan het project. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, de gemeenten Pekela, Veendam, Menterwolde, Oldambt, Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal en de Stichting Ondernemers Begeleiding. Daarnaast betalen de deelnemers een eigen bijdrage.

Het is de bedoeling dat dit eerste Koploperproject in Groningen een vervolg krijgt in andere gemeenten of regio’s in de Provincie, zodat ook in Groningen een sterk netwerk van duurzame bedrijven ontstaat. Dat is niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de regionale economie!

Logo Koploperproject Groningen