Uitnodiging meetup 'De donut economie' op 8 maart 2018


Winschoten - Harbour Jazz club, Havenkade West 3, 8 maart 2018 van 19-22 uur.

Markten zijn inefficiënt en groei is niet alles zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model!

Hoera, de economie groeit weer! We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Oneindige groei is niet mogelijk

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het ‘Environmental Change Institute’ in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek ‘Doughnut Economics’, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de ‘donut economie’ trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

Kate Raworth staat centraal in de uitzending en wordt door kijkers bestempeld als 'powervrouw' en 'de nieuwe Keynes' met haar economisch donut model. Kijkers twitteren over de grens van economische groei, schuldgevoel en de noodzaak tot verandering.

Wilt u meepraten over de uitzending? Kom dan naar de meetup. Deze vindt plaats op donderdag 8 maart 2018, van 19 tot 22 uur in de Harbour jazz club te Winschoten (Havenkade West 3).

Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid om te eten in de Brasserie van de Harbour Jazz Club, uitsluitend onder reservering: info@harbourjazzclubwinschoten.com.

Praat, denk en discussieer mee met ons op de 8e maart. De toegang is gratis! Er wordt achteraf een bijdrage gevraagd voor de kosten op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.

Er zijn experts aanwezig, er is ruimte voor dialoog en er worden fragmenten getoond. Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met meetup Groningen (27 maart 2018) en Assen (11 april 2018).

Kijk hier de aflevering en lees hier achtergrondinformatie over de aflevering:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

Meer informatie over VPRO Tegenlicht is te vinden op http://www.vpro.nl/tegenlicht

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Reina Boels-Feikens, tel: 06-10385146.

#‎duurzaam‬ #mvo #ondernemen #voedsel #koploperproject #koplopers #dzyzzion #reinadvies #circulairactief

27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Logo Koploperproject Groningen