Uitnodiging meetup 'boer zoekt voedselflat' op 26 oktober 2017


Op 4 april 2017 vond er in Gasterij Natuurlijk Smeerling een inspiratiebijeenkomst plaats over duurzame, korte voedselketens in Oost Groningen.

In navolging van deze bijeenkomst willen we u graag uitnodigen voor een 'meet-up', ofwel een discussie-avond over voedselflats en stadslandbouw.

Uitnodiging: Meet-up VPRO Tegenlicht: ‘Boer zoekt voedselflat’

Locatie: Winschoten - Harbour Jazz club, Havenkade West 3, 26 oktober 2017 van 19-22 uur.

Thema: Voedselflats en stadslandbouw als alternatief voor ons inefficiënte voedselsysteem? Een meet-up over geprinte hamburgers en LED-sla

Lees hier achtergrondinformatie over de aflevering:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/boer-zoekt-voedselflat.html

Bekijk hier de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=54uve72qrLA

Achtergrondinformatie bij de aflevering:

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Tweederde van al het beschikbare zoete water wordt nu ingezet voor de productie van voedsel. En tweederde van alle watervervuiling wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticiden. Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.

Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. De combinatie van de onderzoekskracht van Wageningen Universiteit, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

De avond vindt plaats op donderdag 26 oktober 2017, van 19 tot 22 uur in de Harbour jazz club te Winschoten (Havenkade West 3). Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid om te eten in de Brasserie van de Harbour Jazz Club. Praat, denk en discussieer mee met ons op de 28e oktober. De toegang is gratis. Er wordt achteraf een bijdrage gevraagd voor de kosten op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.

Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met experts uit het veld.

Meer informatie over de aflevering en achtergronden is te zien op http://www.vpro.nl/tegenlicht

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Reina Boels-Feikens, tel: 06-10385146.

#‎duurzaam‬ #mvo #ondernemen #voedsel #koploperproject #koplopers #dzyzzion #reinadvies #circulairactief

49 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Logo Koploperproject Groningen