Zoeken

Dorpshuizen en MFC’s enthousiast over Koploperproject verduurzamen


Zuidhorn, 28 september 2017, nr. 61

Dinsdag 26 september is het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen en multifunctionele centra ( MFC’s) van start gegaan in de Eisseshof in Niehove. In de gemeente Zuidhorn zijn 11 dorpshuizen en 2 MFC’s. Bijna alle dorpshuizen en MFC’s waren aanwezig bij de informatiebijeenkomst. Ze zijn enthousiast over dit project en hebben direct aangegeven mee te willen doen.

De informatiebijeenkomst markeert de start van het project, dat een doorlooptijd heeft van ongeveer een jaar. Voor het project stelt de gemeente Zuidhorn een bedrag van € 300.000 beschikbaar.

Huiskamers

Verantwoordelijk wethouder Fred Stol: “Geweldig dat de belangstelling voor ons project zo groot is en dat zoveel dorpshuizen en MFC’s mee willen doen aan het project. De gemeente Zuidhorn vindt dorpshuizen en MFC’s van groot belang voor de leefbaarheid en verbinding in onze gemeente. We zien ze als de ‘huiskamers’ van onze dorpen. Daarom willen we ze graag in stand houden, verduurzamen en daarmee toekomstbestendig maken.”

Koploperaanpak

Met de koploperaanpak voor het midden-en kleinbedrijf (MKB) zijn al veel positieve ervaringen opgedaan in Noord-Nederland, ook in de gemeente Zuidhorn. In de gemeente wordt de aanpak nu voor het eerst ook gebruikt voor het verduurzamen van dorpshuizen en MFC’s.Om de aanpak goed te laten aansluiten bij deze doelgroep, werkt de gemeente in het Koploperproject verduurzamen van dorpshuizen nauw samen met Groninger Dorpen.

Duurzaamheidsscan

Met de vertegenwoordigers van de dorpshuizen en MFC’s die niet aanwezig konden zijn bij de informatiebijeenkomst, neemt de gemeente binnenkort telefonisch contact op. De gemeente hoopt dat ook zij besluiten mee te doen met het Koploperproject.

De eerstvolgende stap is dan een individuele afspraak met elk dorpshuis of MFC om een ‘duurzaamheidsscan’ van het dorpshuis of MFC te maken. Met deze scan is te zien hoe ‘duurzaam’ het dorpshuis of MFC nu is en waar kansen liggen om verder te verduurzamen. Het gaat hierbij om verduurzamen in brede zin: het energieverbruik verminderen, het gebruik van duurzaam opgewekte energie vergroten, maar ook de onderlinge verbondenheid tussen haar inwoners versterken.

#‎duurzaam‬ #mvo #ondernemen #dorpshuizen #MFC #koploperproject #koplopers #dzyzzion #reinadvies #circulairactief #duurzaamheidsscan

51 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
Logo Koploperproject Groningen

 Wat levert het koploperproject op 

Word ook Koploper 

 • positieve publiciteit en vaak nieuwe klanten

 • besparing van tijd en geld door deskundige begeleiding en praktische tools

 • een andere, frisse kijk op de organisatie en op duurzaamheid

 • een degelijke nulmeting: wat doen we al goed en wat kan er beter?

 • inzicht in de CO2 footprint en milieuprestaties

 • inzicht in relevante verplichte besparingsmaatregelen volgens de Wet milieubeheer

 • praktische tips voor de verduurzaming van de bedrijfsvoering

 • nieuwe ideeën voor innovatie van product- en dienstverlening

 • bewustere keuzes bij inkoop en investeringen

 • kostenbesparingen op onder meer energie, afval en mobiliteit

 • meer betrokkenheid van de medewerkers

 • uitbreiding van uw netwerk en samenwerking met andere bedrijven in de regio

 • aansluiting met het onderwijs

Meer weten? 

Ada Kruiter (contact en coördinatie)

telefoon 06 37 23 63 37

adakruiter@circulairactief.nl

 • Facebook
 • Twitter